Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το κοσμικό «σιντριβάνι» μιας μαύρης τρύπας


Το κοσμικό «σιντριβάνι» μιας μαύρης τρύπας
Δύο γιγάντιοι πίδακες ύλης ξεπηδούν από την μαύρη τρύπα στο κέντρο του Κενταύρου Α




Διεθνής ομάδα ερευνητών, χρησιμοποιώντας ραδιοτηλεσκόπια που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, εντόπισαν στον γαλαξία Κένταυρο Α δύο γιγάντιους πίδακες ύλης η οποία εκπέμπεται από την μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του. Έδωσαν μάλιστα στην δημοσιότητα την σχετική φωτογραφία που είναι η πιο λεπτομερής και εντυπωσιακή εικόνα του φαινομένου που έχουμε δει μέχρι σήμερα.


Οι πίδακες ύλης

Ο γαλαξίας Κένταυρος Α (ή NGC 5128) βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Κενταύρου. Εχει παράξενη μορφολογία και μοιάζει να περιβάλλεται από έναν δίσκο σκόνης. Είναι από τους πιο ενεργούς γαλαξίες αφού εκτός των άλλων εκπέμπει πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιοκυμάτων και ακτίνων Χ. Στο κέντρο του υπάρχει μια υπερβαρεία μαύρη τρύπα που έχει μάζα 55 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου!

Οι ερευνητές «στοχοποίησαν» μια περιοχή έκτασης 4,2 ετών φωτός και άρχισαν να την παρατηρούν με πολλά τεχνικά μέσα για να μελετήσουν την εκπομπή ύλης από την μαύρη τρύπα. Από την έρευνα τους προέκυψε ότι ο κάθε ένας από τους δύο πίδακες που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις έχει μήκος ένα εκατομμύριο έτη φωτός. Η ταχύτητα με την οποία κινείται η ύλη από την μαύρη τρύπα προς τα έξω είναι περίπου 100 χιλιάδες χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο, δηλαδή το ένα τρίτο της ταχύτητας του φωτός.

«Αυτοί οι πίδακες προκύπτουν καθώς η ύλη πλησιάζει την μαύρη τρύπα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τις λεπτομέρειες του πώς διαμορφώνονται και πως διατηρούνται» αναφέρει η Κορνέλια Μίλερ, του Πανεπιστημίου Erlangen στην Νυρεμβέργη επικεφαλής της έρευνας. 


www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου