Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Καλώς Ορίσατε στην Έκθεση



Η εικονική Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, προσφέρει άλλη μια ευκαιρία γνωριμίας του Έλληνα πολίτη με μια βασικότατη πλευρά της ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Διότι πράγματι, ένας Πολιτισμός δεν γίνεται κατανοητός μόνο μέσω των Τεχνών, των Γραμμάτων, της Επιστήμης, της Φιλοσοφίας, της Θρησκείας και των πολιτικών και στρατιωτικών πεπραγμένων των δημιουργών του, αλλά και μέσω της Οικονομίας και της Τεχνολογίας που συνυφάνθηκαν μ’ αυτά – αλλά και τα στήριξαν. Χωρίς λοιπόν τη γνώση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, η κατανόηση του αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού είναι ελλιπής – και φαίνεται ότι κάτι τέτοιο ίσως συμβαίνει ακόμα σ’ εμάς τους Νεοέλληνες.Oι ιστορικοί λοιπόν παρατηρούν ότι οι Έλληνες ήσαν ένας κατεξοχήν τεχνολογικός λαός. Τούτο διαφαίνεται απ’ το γεγονός ότι στο δωδεκάθεό-τους περιελάμβαναν και θεό της Τεχνολογίας (τον Ήφαιστο), κι ότι στην εθνική-τους Μυθολογία, η ευμάρεια του ανθρωπίνου γένους αναγνωρίζεται ότι οφείλεται στην απόκτηση της τεχνογνωσίας και στη διάθεση της ενέργειας (πυρ), χάρις στην παρέμβαση του Προμηθέως. Αλλά και το εθνικό-τους Έπος περιλαμβάνει πλήθος τολμηρών «αυτομάτων» διαθέσιμων απ’ τους ελληνικούς θεούς, αλλά και απ’ τους Φαίακες (στα ομηρικά έπη).Ένας τέτοιος λαός, εύλογο ήταν να αναπτύξει μιάν έμμονη Τεχνολογία, ήδη απ’ την εποχή των Μυκηναίων: Γιγαντιαία καινοτομικά υδραυλικά έργα (όπως λ.χ. η αποξήρανση της Κωπαΐδας, 12ος αι. π.Χ.), σπουδαία μεταλλουργία του Χαλκού, και προχωρημένη Ναυπηγική (η «πεντηκόντορος» αλώνιζε τη Μεσόγειο, απ’ την Σαρδηνία έως την Παλαιστίνη). Η εξέλιξη της αρχαιοελληνικής Τεχνολογίας θα επιταχυνθεί μετά τον 6ο αι. π.Χ. – μετά δηλαδή απ’ την ανακάλυψη της Επιστήμης απ’ τους Ίωνες: Παρατηρείται πράγματι μια καρποφόρα αλληλόδραση ανάμεσα στην Επιστήμη και την Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα. Για να φθάσομε στον κολοφώνα της Ελληνικής Τεχνολογίας στην Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Ποικίλες μηχανολογικές εφευρέσεις ανάγονται στην εποχή εκείνη (απ’ τη δίχρονη εμβολοφόρο αντλία, μέχρι τον υδρόμυλο και τις πρώτες εφαρμογές του ατμού).

Η παρουσίαση της σειράς των λειτουργικών ομοιωμάτων της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), συνιστά μιαν εικονική Έκθεση ενός τμήματος μόνον αυτής της Τεχνολογίας. Έκθεση χρησιμότατη, που γίνεται εφικτή χάρις στη φιλόξενη διαδικτυακή πύλη του in.gr του Οργανισμού Λαμπράκη.
Ως ευρύτερος όμως πολιτιστικός στόχος παραμένει η οργάνωση μιας μεγάλης (σε έκταση και σε διάρκεια) «φυσικής» Έκθεσης, η οποία θα γίνει κέντρο ενδιαφέροντος εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, Ελλήνων και Φιλελλήνων. Οι εκπαιδευτικές, τουριστικές και ευρύτερα επιστημονικές συνέπειες μιας τέτοιας μεγάλης Έκθεσης είναι προφανείς. Ιδίως όταν η Έκθεση συνδυασθεί με σύγχρονη προβολή σχετικών κινηματογραφικών ταινιών, συναυλίες μουσικής με την Ύδραυλιν, διαδραστικά παιχνίδια σε πλήθος υπολογιστών μες στην Έκθεση – καθώς και με ανάλογες διαλέξεις και δημόσιες συζητήσεις.
Δικαιολογείται επομένως η αισιοδοξία ότι συντόμως θα παρουσιασθούν οι Μεγάλοι Χορηγοί για την πραγματοποίησή της."
Καθ. Θ. Π. Τάσιος, Πρόεδρος ΕΜΑΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου