Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Dan Ariely για τον ελλατωματικό μας ηθικό κώδικα


Ο συμπεριφορικός οικονομολόγος Dan Ariely μελετά τα ελλατώματα στον ηθικό μας κώδικα: τους κρυφούς λόγους για τους οποίους νομίζουμε ότι είναι εντάξει να εξαπατούμε ή να κλέβουμε (μερικές φορές). Έξυπνες έρευνες βοηθούν το επιχείρημά του ότι είμαστε προβλέψιμα παράλογοι -- και ότι μπορούμε να επηρεαστούμε με τρόπους που δεν μας είναι αντιληπτοί.
Θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο σήμερα για τον προβλέψιμο παραλογισμό. Το ενδιαφέρον μου για την παράλογη συμπεριφορά ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια σε ένα νοσοκομείο. Είχα καεί πολύ άσχημα. Και αν περάσετε αρκετό καιρό σε ένα νοσοκομείο θα δείτε πολλών ειδών παραλογισμούς. Και εκείνος που με ενόχλησε ιδιαίτερα στο τμήμα εγκαυμάτων ήταν η διαδικασία με την οποία οι νοσοκόμες αφαιρούσαν τους επιδέσμους μου. Σίγουρα όλοι σας έχετε βγάλει ένα τραυμαπλάστ κάποια στιγμή και σίγουρα αναρωτηθήκατε ποια είναι η σωστή προσέγγιση. Το τραβάτε απότομα -- μικρή διάρκεια αλλά με μεγάλη ένταση -- ή το βγάζετε σιγά σιγά -- περισσότερος χρόνος, όμως κάθε δευτερόλεπτο είναι λιγότερο επίπονο -- Ποια είναι η σωστή προσέγγιση;
Οι νοσοκόμες στο τμήμα μου νόμιζαν πως η σωστή προσέγγιση ήταν η πρώτη, οπότε με κρατούσαν σταθερά και τράβαγαν απότομα τους επίδεσμους, κρατούσαν και τράβαγαν

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο αργός «θάνατος» του βιβλίου



Με πολύ μεγάλη λύπη διάβασα την παρακάτω είδηση. Θα χαθούν τελικά τα χάρτινα βιβλία. Μαζί τους εξελίχθηκε η ανθρωπότητα και έφθασε στα σημερινά θαυμαστά επιστημονικά επίπεδα. Μεγαλώσαμε με την μυρωδιά του χαρτιού. Ένα βιβλίο ήταν πάντα το πιο ευπρόσδεκτο δώρο. Θα μπορέσει ο διάδοχός του να οδηγήσει σε παραπέρα εξέλιξη την ανθρωπότητα; Δεν έχω απαντήσεις. Ούτε μπορώ να αντιταχθώ στην εξέλιξη. Μόνο συναισθηματικά μπορώ να δώ το θέμα.
Για πολλούς ήταν απλά θέμα χρόνου. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, γνωρίζουν πως στη νέα εποχή, πολλές από τις ανάγκες μας, εξυπηρετούνται μέσω διαφορετικών οδών.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Το μυστικό του κοραλλένιου κάστρου


Τη χρονιά που ο Αϊνστάιν διαδέχθηκε τον Νεύτωνα,το 1919, ένας μικρός το δέμας και σκελετωμένος από τη φυματίωση μετανάστης από τη Λετονία έφθανε στη Φλόριδα των ΗΠΑ.Ηταν ο Εντ Λιντσκάλνιν (Εdward Leedskalnin),που είχε φύγει από τη χώρα του για να γλιτώσει από τα νύχια της τσαρικής αστυνομίας.Μόνος και έρημος,καθώς η 16χρονη αρραβωνιαστικιά του Αγκνες τον είχε

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

"Η ελπίδα της εθνικής μας επιβίωσης"


Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου

Ἀγαπητά μας παιδιά,

Σᾶς εὔχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ μὲ πρόοδο στὸν ἀγῶνα τῆς μόρφωσής σας, καὶ ὄμορφες ἐμπειρίες σχολικῆς ζωῆς!
Μόλις πρὶν ἀπὸ λίγο ὁλοκληρώθηκε ὁ ἁγιασμός. Ἦλθε ὁ ἱερέας, ἰδιόμορφα ντυμένος, διάβασε μερικὰ λόγια ποὺ λίγοι τὰ κατάλαβαν, ἔκανε κά­ποιες κινήσεις στοὺς περισσότερους ἀκατανόητες, καὶ τέλειωσε. Ὅλο αὐτὸ μοιάζει μὲ κατά­λοιπο ἄλλων, παλαιότερων ἐποχῶν. Οἱ πολιτικοί μας δὲν τὸ πιστεύουν, ἀλλὰ διστάζουν νὰ τὸ καταργήσουν.Ἐσᾶς δὲν σᾶς ἐνδιαφέρει, γιατὶ σὲ λίγο θὰ τελειώ­σει καὶ μετὰ, τοῦ χρόνου πάλι. Κάποιες Ἀνεξάρτητες Ἀρχὲς ἀντιδροῦν, ἀλλὰ πρὸς τὸ παρὸν ἄκαρπα. Κανεὶς δὲν τὸ καταλαβαίνει ὅπως γίνεται. Οὔτε καὶ ἡ Ἐκκλη­σία. Ἁπλᾶ, αὐτὴ τὸ δέχεται ὡς κεκτημένο δικαίωμά της, ποὺ δὲν θὰ ἤθελε νὰ τὸ χάσει. Δὲν ὑπάρ­χει κανένας λόγος νὰ συντηροῦμε -στὴν οὐσία νὰ ἐξε­φτυλίζουμε- κάτι ἱερό, ποὺ ὅμως εἴτε δὲν καταλαβαίνουμε, εἴτε δὲν θέλουμε, εἴτε δὲν σεβόμαστε.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Τα αθάνατα κύτταρα της Εριέττας Λάκς


Mitosis

Η κυτταρική σειρά HeLa, ένα από τα πιο επαναστατικά εργαλεία στην βιοϊατρική έρευνα, έχει παίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις πιο σημαντικές ιατρικές εξελίξεις, από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας έως την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η δύναμη των κυττάρων έγκειται στην αθανασία τους. Την ικανότητά τους να ζουν και να αναπαράγονται επ' άπειρον. Πολύ λίγοι όμως επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα κύτταρα αυτά ανήκαν σε μιά φτωχή καπνεργάτρια του Αμερικανικού Νότου, Αφρικανικής καταγωγής, την Εριέττα Λάκς.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Κλωνοποίηση μαμούθ ετοιμάζουν Ιάπωνες




Ιάπωνες ερευνητές θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αυτόν τον χρόνο για να προχωρήσουν στην νεκρανάσταση ενός χαμένου είδους: το μαμούθ.

Στόχος του προγράμματος είναι να πετύχουν την επιδίωξή τους σε πέντε έτη, με τη χρήση της τεχνολογίας της κλωνοποίησης. Οι ερευνητές θα συλλέξουν δείγμα DNA, αυτό το καλοκαίρι, από το παγωμένο μωρό μαμούθ που είχε βρεθεί στη Γιαμάλ, της Ρωσίας, το οποίο πέθανε πριν 10.000 χρόνια σε ηλικία 5 μηνών.

Πιο κοντά στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών



Για πρώτη φορά να υλοποιείται το αινιγματικό φαινόμενο του κβαντικού «εναγκαλισμού» 

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα, που φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά την πολυπόθητη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι θα κάνουν υπολογισμούς πολύ ταχύτερα από οποιοδήποτε μηχάνημα μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να υλοποιήσουν το αινιγματικό φαινόμενο του κβαντικού «εναγκαλισμού» (ή κβαντικής εμπλοκής) σε πυρίτιο, το οποίο αποτελεί τη βάση των «τσιπ» των υπολογιστών. Έτσι, θα μπορούσαν στο μέλλον να δημιουργηθούν κβαντικοί υπολογιστές με βάση τα κοινά «τσιπάκια», πράγμα που θα διευκόλυνε

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

"O πρώτος αρχιτέκτονας - blogger" και η Άθλια Επικαιρότητα


Σταύρος Μαρτίνος (Από το αντίφωνο)
Ο Άρης Κωνσταντινίδης είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που έζησαν και εργάστηκαν στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα. Με σπουδές στο Μόναχο, από όπου αποφοίτησε το 1936, ήρθε στην Αθήνα φέρνοντας στις αποσκευές του ολόκληρη εκείνη την κριτική κουλτούρα του μοντερνισμού της Βαϊμάρης – την οποία, κάποιοι αιχμηροί σχολιαστές, θα ονομάτιζαν αργότερα ‘αντιδραστική’. Με το διανοητικό αυτό εφόδιο εργάστηκε σε όλη του την ζωή, καταφέρνοντας, κατά τρόπο ίσως παράδοξο, ίσως και όχι, να εδραιωθεί ως εκφραστής μιας χαρακτηριστικής «ελληνικότητας» στην αρχιτεκτονική – αμέσως πάνω στην διαδοχή της Γενιάς του ‘30. Σήμερα τον αναγνωρίζουμε ως έναν από τους σπουδαίους δάσκαλους της αρχιτεκτονικής, με αναγνώριση πολύ έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και ότι, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, δεν συνάντησε εντονότατες αντιδράσεις.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Εξαφανίζουμε ένα νησί στο Αιγαίο

Πρόκειται για μικρό νησάκι στα Δωδεκάνησα που χάνεται από το χάρτη λόγω της ατυχίας του να είναι πλούσιο σε ηφαιστειακά πετρώματα και σε αρχαιολογικά ευρήματα.


Tο νησάκι Γυαλί βρίσκεται δίπλα από τη Νίσυρο και την Κω και είναι γνωστό ως το νησί της ελαφρόπετρας και κατέχει την πρώτη θέση στην εξαγωγή ελαφρόπετρας παγκοσμίως με 900.000 τόνους τον χρόνο.

Η ευλογία και ταυτόχρονα κατάρα ...

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Νίκολα Τέσλα Ο κορυφαίος και τα περιστέρια

της Λαλίνας Φαφούτη

Ο πατέρας της ηλεκτρικής εποχής έπασχε από ψυχαναγκαστική διαταραχή, φοβόταν τα σφαιρικά αντικείμενα, είχε εμμονή με τον αριθμό 3 και λάτρευε τα περιστέρια

Τις νύχτες του φθινοπώρου του 1937 οι περαστικοί από τη διασταύρωση της 40ής οδού με την 6η Λεωφόρο, πίσω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, μπορούσαν ακόμη να δουν στο πάρκο Μπράιαντ μια οικεία για τους περιοίκους μορφή. Ενας πανύψηλος, ξερακιανός, ηλικιωμένος άνδρας, ντυμένος με μαύρο παλιομοδίτικο πανωφόρι, λευκό πουκάμισο με σκληρό κολάρο, γκρίζα σουέντ γάντια και μαύρο καπέλο

Το ταλέντο δεν είναι έμφυτο

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ταλέντο είναι κάτι που αφορά στη γενετική. Με λίγα λόγια ότι υπάρχουν “έμφυτα ταλέντα” αθλητών, “χαρισματικοί μουσικοί” και “καλλιτέχνες εκ γενετής”. Όσοι όμως πιστεύουν ότι οι ιδιοφυΐες γεννιούνται και δε γίνονται, καλύτερα να το ξανασκεφτούν, σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα David Shenk.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι ικανότητές μας προέρχονται από μια διαδικασία ανάπτυξης, πράγμα που συμπεριλαμβάνει και όσα λαμβάνουμε από τα γονίδιά μας.

Πριν από έναν αιώνα, οι γενετιστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια λειτουργούν μηχανικά, διαγράφοντας την ίδια πορεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ανεξαρτήτως προσώπου.

Μαύρη τρύπα θα μπορούσε να «καταπιεί» το ηλιακό μας σύστημα

 


Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία Μ87, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς των αστρονόμων. Οι πιο πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ζυγίζει όσο 6,6 δισεκατομμύρια ήλιους και θα μπορούσε να «καταπιεί» ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ένωσης, έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Καρλ Γκέπχαρτ του ...

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Σταμάτης Κριμιζής Ενας Χιώτης μετράει τ’ άστρα


Υπάρχει ζωή στο Διάστημα; Ποια μυστικά μάς κρύβει ο Ηλιος; Και τι υπερισχύει στο Σύμπαν, η λογική ή το τυχαίο; Ο Σταμάτης Κριμιζής, ο έλληνας αστροφυσικός που μετείχε σε κάθε ερευνητική αποστολή της NASA τις τελευταίες δεκαετίες, μας μιλάει για τις βεβαιότητες και τις αμφιβολίες του, στο Διάστημα και στη Γη, στη σκιά μιας ανακοίνωσης περί εξωγήινης ζωής.

Στο εξωτερικό ο δρ Σταμάτης Κριμιζής θεωρείται ένας τιτάνας της επιστημονικής κοινότητας. Κορυφαίος αστροφυσικός, καθηγητής στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο μοναδικός επιστήμονας στον κόσμο με συμμετοχή στην εξερεύνηση όλων των σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων της ΝASA επί δεκαετίες: Ενας Ελληνας που ξεκίνησε τη ζωή του στον Βροντάδο 

H θαυμαστή ίριδα του οφθαλμού με τον φακό του Suren Manvelyan

iris2 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργίαiris3 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργία

iris0 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργίαiris6 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργία

Fujitsu.Τρισδιάστατη οθόνη χωρίς γυαλιά

O Esprimo FH99/CM δίνει έμφαση στην ψυχαγωγία



Ενα υπολογιστή η οθόνη του οποίου μπορεί να προβάλει τρισδιάστατες εικόνες χωρίς ο χρήστης να πρέπει να φοράει τα ειδικά γυαλιά για να τις βλέπει παρουσίασε στο Τόκιο ο γίγαντας των ηλεκτρονικών προϊόντων Fujitsu.

Πρόκειται για ένα υπολογιστή Esprimo FH99/CM, τελευταίο μέλος στην οικογένεια υπολογιστών FMV της Fujitsu και διαθέτει οθόνη υγρών κρυστάλλων καλυμμένη με ένα «πάνελ μετατροπής» για τρισδιάστατη προβολή. Όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της εταιρίας το 3D-PC θα κάνει την εμφάνιση του αρχικά στην Ιαπωνική αγορά στα τέλη Φεβρουαρίου και αναλόγως της υποδοχής που θα τύχει θα σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις για κυκλοφορία του και σε άλλες αγορές.

«Χωρίς να χρειάζεται να φοράτε γυαλιά, μπορείτε να απολαμβάνετε 3D εικόνες μαζί με την παρέα σας» δήλωσε κατά την παρουσίαση στο Τόκιο ο μηχανικός της εταιρείας Τοσίρο Ομπίτσου.
http://www.tovima.gr/

Δορυφόρος βοηθά τις ευρυζωνικές επικοινωνίες

Με ένα πύραυλο φορέα τύπου Proton, που απογειώθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στό Καζακστάν, μεταφέρθηκε σε γεοσύγχρονη τροχιά  ο δορυφόρος Ka-Sat. 
Πρόκειται για έναν δορυφόρο βάρους έξι τόνων, που με την λειτουργία του θα βοηθήσει στην ευρυζωνική δικτύωση δύσκολων περιοχών, όπου η επίγεια δικτύωση μέσω καλωδίων είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Εννέα ώρες διήρκεσε το ταξείδι του δορυφόρου έως ότου τοποθετηθεί σε τροχιά πάνω από την Ευρώπη, για να καλύπτει με την δραστηριότητά του περιοχές από την Σκανδιναβία έως την Βόρεια Αφρική. 
Με δυνατότητα διαχείρισης δεδομένων με ταχύτητα έως 70 Gbps, είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες 2.000.000 νοικοκυριών, από τα 30.000.000 που υπολογίζεται ότι εξυπηρετούνται με χαμηλές ταχύτητες σύνδεσης στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο. 
Τον  Ka-Sat διαχειρίζεται η εταιρεία Avanti Communications και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο εξάμηνο του 2012.


Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αναμενόμενες εξελίξεις στό CERN


Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία έχει κλείσει από τις 6 Δεκεμβρίου για την καθιερωμένη ετήσια συντήρησή του. Ωστόσο οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τα αποτελέσματα των έως τώρα πειραμάτων, και την αισιοδοξία τους για τα αναμενόμενα ευρήματα των μελλοντικών πειραμάτων.

Το 2011 ο επιταχυντής θα λειτουργήσει σε ακόμη μεγαλύτερα ενεργειακά επίπεδα και αναμένεται να αποδειχθεί η ύπαρξη του επιλεγόμενου "σωματιδίου του Θεού", του μυστηριώδους υποατομικού σωματιδίου Χίγκς. Επίσης σε αυτά τα ενεργειακά επίπεδα, αναμένεται να αποδειχθεί η ύπαρξη επί πλέον διαστάσεων από τις 4 γνωστές.

Όταν, το 2013, ο επιταχυντής λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι συμπεράσματα, και τι νέα δεδομένα είναι δυνατόν να προκύψουν.

Οι θερμοπίδακες εξηγούν τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ επιφάνειας και ατμόσφαιρας


Οι πίδακες είχαν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ο ρόλος τους όμως παρέμενε αδιευκρίνιστος
Εδώ και δεκαετίες οι αστροφυσικοί αναρωτιούνται πώς γίνεται η επιφάνεια του Ήλιου να είναι ψυχρότερη από την ατμόσφαιρά του. Η διαφορά ίσως οφείλεται τελικά σε γιγάντιος πίδακες υπέρθερμου πλάσματος που μεταφέρουν ενέργεια, υποδεικνύει μελέτη στο περιοδικό Science.
Δύο σχετικά νέα διαστημικά τηλεσκόπια που παρακολουθούν το μητρικό μας άστρο -το αμερικανικό SDO και το ιαπωνικό Hinode- μετέδωσαν εικόνες που δείχνουν πίδακες ιονισμένου αερίου να θερμαίνονται σε ακραίες θερμοκρασίες καθώς ...

Εντυπωσιακή φωτογραφία του Γαλαξία της Ανδρομέδας



ΠΑΡΙΣI
Αστρονόμοι από την Περσία του 10ου αιώνα εντόπισαν πρώτοι τον γαλαξία της Ανδρομέδας, διά γυμνού οφθαλμού. Την ονόμασαν «μικρό σύννεφο» και από τότε τηλεσκόπια έχουν φωτογραφήσει αναρίθμητες φορές τον πιο κοντινό γείτονά μας στον Γαλαξία.

Αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με αυτή την εικόνα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA): μια εντυπωσιακή σύνθετη φωτογραφία που αναπαράχθηκε με χρήση δεδομένων από φάσμα υπέρυθρων και ...

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

10χρονη ανακάλυψε υπερκαινοφανή αστέρα

Μία 10χρονη Καναδή, ερασιτέχνης αστρονόμος όπως και ο πατέρας της, ανακάλυψε έναν υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα) κι έτσι έγινε ο πιο μικρός σε ηλικία άνθρωπος που έχει κάνει μία τέτοια ανακάλυψη, όπως αναφέρει η Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας του Καναδά σε ανακοίνωσή της, που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Κάθριν Ορόρα Γκρέι, που ζει στην πόλη Φρέντερικτον στην επαρχία Νέο Μπρούνσγουικ, στον ανατολικό Καναδά, εντόπισε ...