Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Τα αθάνατα κύτταρα της Εριέττας Λάκς


Mitosis

Η κυτταρική σειρά HeLa, ένα από τα πιο επαναστατικά εργαλεία στην βιοϊατρική έρευνα, έχει παίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις πιο σημαντικές ιατρικές εξελίξεις, από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας έως την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η δύναμη των κυττάρων έγκειται στην αθανασία τους. Την ικανότητά τους να ζουν και να αναπαράγονται επ' άπειρον. Πολύ λίγοι όμως επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα κύτταρα αυτά ανήκαν σε μιά φτωχή καπνεργάτρια του Αμερικανικού Νότου, Αφρικανικής καταγωγής, την Εριέττα Λάκς.
Η Εριέττα έπασχε από μία μορφή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος το 1951 την σκότωσε ενω η Εριέττα ήταν 31 ετών. Ο γιατρός της, στο πανεπιστήμιο John Hopkins, κράτησε δείγμα των καρκινικών κυττάρων.

Όταν μετά τον θάνατό της οι επιστήμονες καλλιέργησαν τα καρκινικά κύτταρα της Ενριέτα Λακς στο εργαστήριο ήταν η πρώτη φορά που μια σειρά κύτταρα επιζούσαν εκτός του ανθρωπίνου σώματος.

Την εποχή εκείνη, πρίν την ανακάλυψη της δομής του DNA και πριν από πολλές ,άλλες σημαντικές ανακαλύψεις , οι επιστήμονες δεν μπορούσαν καν να φανταστούν την μεγάλη σημασία του επιτεύγματος.

Τα κύτταρα χρησιμοποιήθηκαν σε πολλούς ερευνητικούς τομείς, στην διενέργεις έρευνας στον τομέα της γενετικής, στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας του καρκίνου και στην παρασκευη φάρμακων για τη γρίπη και τον έρπητα.

Από τότε που έφυγε από τη ζωή έχουν παραχθεί περισσότεροι από 50 τόνοι κυττάρων με βάση τα δικά της κύτταρα, ενώ η χρήση τους έχει αναγνωριστεί σε περισσότερες από 60.000 επιστημονικές έρευνες, με δέκα νέες μελέτες να προστίθενται καθημερινά.

Όμως, τα καρκινικά κύτταρα της Εριέττα Λακς αφαιρέθηκαν μετά τον θάνατό της, χωρίς πρότερη συγκατάθεση της ιδίας ή της οικογένειάς της, γεγονός το οποίο σήμερα εγείρει πλήθος ηθικών διλημμάτων αφού οι δικοί της έμαθαν ότι τα κύτταρα της Λακς συνέχιζαν να ζουν μόλις το 1973, 23 χρόνια αφότου έφυγε από τη ζωή.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2001 φιαλίδιο με τα κύτταρά της πωλούνταν προς 125 ευρώ έκαστο την ίδια στιγμή που η φτωχή οικογένειά της δεν έλαβε ποτέ ούτε ένα ευρώ και τα ηλικιωμένα παιδιά της δεν έχουν καν ιατρική περίθαλψη.

Στο βιβλίο με τίτλο «Η αθάνατη ζωή της Εριέττα Λακς», συγγραφέας του οποίου είναι η βιολόγος Ρεμπέκα Σκλουτ, περιγράφεται η ζωή της φτωχής μαύρης αμερικανίδας καπνεργάτισσας που πέθανε από καρκίνο του τραχήλου, χωρίς να γνωρίζει ότι τα κύτταρά της θα ζούσαν για πάντα και θα αξιοποιούνταν στην εξέλιξη νέων φαρμάκων και εμβολίων για τη θεραπεία εκατομμυρίων ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου