Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ο αργός «θάνατος» του βιβλίου



Με πολύ μεγάλη λύπη διάβασα την παρακάτω είδηση. Θα χαθούν τελικά τα χάρτινα βιβλία. Μαζί τους εξελίχθηκε η ανθρωπότητα και έφθασε στα σημερινά θαυμαστά επιστημονικά επίπεδα. Μεγαλώσαμε με την μυρωδιά του χαρτιού. Ένα βιβλίο ήταν πάντα το πιο ευπρόσδεκτο δώρο. Θα μπορέσει ο διάδοχός του να οδηγήσει σε παραπέρα εξέλιξη την ανθρωπότητα; Δεν έχω απαντήσεις. Ούτε μπορώ να αντιταχθώ στην εξέλιξη. Μόνο συναισθηματικά μπορώ να δώ το θέμα.
Για πολλούς ήταν απλά θέμα χρόνου. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας, γνωρίζουν πως στη νέα εποχή, πολλές από τις ανάγκες μας, εξυπηρετούνται μέσω διαφορετικών οδών.

Στην ουσία, η ανακοίνωση της Amazon ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων ξεπέρασαν εκείνες των συμβατικών, ήταν απλά η επιβεβαίωση πως η τάση έχει αλλάξει. Αυτό άλλωστε, έχει ήδη διαφανεί από την πτώση των πωλήσεων των εφημερίδων και των περιοδικών, την ώρα που η επισκεψιμότητα των site και η χρήση internet αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα του κόσμου, το Kindle, η συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, αποτελεί το best seller της Amazon στα 16 χρόνια της ύπαρξής της.

Μάλιστα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες των... χάρτινων βιβλίων. Συγκεκριμένα, για κάθε 100 από τα τελευταία, η Amazon διέθετε 115 e-books.

To Kindle ήταν η πρώτη συσκευή που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, με τις περίφημες «ταμπλέτες» της Apple και άλλων εταιριών που ακολούθησαν, να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας ολοκληρωμένες προτάσεις όχι μόνο όσον αφορά στην ανάγνωση βιβλίων, αλλά μιας πλειάδας εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου