Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

H θαυμαστή ίριδα του οφθαλμού με τον φακό του Suren Manvelyan

iris2 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργίαiris3 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργία

iris0 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργίαiris6 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργία



eyeimage1 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργίαiris7 Η θαυμαστή Ίριδα του ματιού είναι μοναδική λειτουργία


Ο καθηγητής φυσικής Suren Manvelyan απεικόνισε αυτά τα μοναδικά πορτραίτα του οφθαλμού από φίλους, συναδέλφους του και μαθητές που χρησιμοποίησε ως πρότυπα.
Για πρώτη φορά αυτά τα έντονα λεπτομερή πλάνα παρέχουν μια μικροσκοπική ματιά στη διάρθρωση του ανθρώπινου οφθαλμού παρέχοντας στους θεατές μια διαφορετική προοπτική της πολυπλοκότητάς του.
Ο 34χρονος από την Yerevan, της Αρμενίας, εξηγεί: «Είναι απολύτως φυσικό όταν φωτογραφίζετε με macro (λήψεις) έντομα και φυτά, αλλά για αυτές τις εικόνες του ματιού ειλικρινά δεν περίμενα αυτά τα αποτελέσματα».
Πρώτα απ’ όλα δεν γνώριζα ότι εμφανίζονται τόσο περίπλοκα. Καθημερινά βλέπουμε εκατοντάδες μάτια, αλλά κανένας δεν υποπτεύεται ότι έχουν τέτοια ωραία δομή που μοιάζει με την επιφάνεια άγνωστων πλανητών».
Ο κ. Manvelyan με τη σειρά φωτογραφιών που ονόμασε «τα όμορφα μάτια σας» κλειδώνει κυριολεκτικά τις λεπτομέρειες της ίριδας, ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι, το μέγεθος της οποίας ρυθμίζεται πάλι από τους μυς που συνδέονται με την ίριδα.
Το έργο του είναι κυριολεκτικά εντυπωσιακό, αλλά ο κ. Manvelyan, ο οποίος ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη φωτογραφία όταν ήταν 16 ετών, τώρα είναι ο κορυφαίος φωτογράφος για το Yerevan Magazine και είναι απρόθυμος να μοιραστεί τις τεχνικές του.
«Η διαδικασία της λήψης αυτών των εικόνων είναι το μυστικό μου», λέει.

Επιμέλεια κειμένου : Β. Ζησιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου