Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης




Η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήλθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για ένα χώρο ο οποίος να είναι σε θέση να στεγάσει όχι μόνο καλλιτεχνικές, αλλά και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο 18 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στην περιοχή του Ποσειδωνίου Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι αρχιτεκτονικές προμελέτες ήταν δωρεά στο Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον "αδελφό" Σύλλογο Φίλων της

Μουσικής Αθηνών, ενώ η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών όσο και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 14.100.000.000 δραχμών.
Ο στόχος που τέθηκε για την κατασκευή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν αυτός ενός σύγχρονου, διεθνών προδιαγραφών, πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων, από συναυλίες, μπαλέτο, παραστάσεις θεάτρου και όπερας, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκθέσεις μέχρι συνεδριακές εκδηλώσεις.
Σχεδιάστηκε έτσι ένα κτίριο, που από τη μία πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό, και από την άλλη αποτελεί ένα κτίριο ορόσημο, ένα κόσμημα για την πόλη. Βρίσκουμε, έτσι, να συνυπάρχουν τα στοιχεία μιας μεγάλης αίθουσας συναυλιών, όπως η εξαιρετικής ακουστικής, πλήρως εξοπλισμένη, αίθουσα 1.464 θέσεων (από τις οποίες 1.060 βρίσκονται στην πλατεία, 88 στα θεωρεία και 316 στον εξώστη), ο χώρος υποδοχής του κοινού (φουαγιέ), τα γραφεία για τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, καθώς και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη των εκδηλώσεων (καμαρίνια, αίθουσες δοκιμών, αποθήκες οργάνων κ.ά). Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα για τους πολίτες με αναπηρίες, με την κατασκευή κατάλληλων θέσεων και ανελκυστήρων. Επιπλέον, η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία της πόλης, συνδυάζοντας στοιχεία τόσο από το λαμπρό βυζαντινό παρελθόν όσο και από το μετέπειτα κοσμοπολίτικο ρόλο της.
Εκτός από το υπάρχον κύριο κτίριο, έχει προβλεφθεί η κατασκευή και ενός δεύτερου. Αυτό θα περιλαμβάνει δύο μικρότερες αίθουσες, κατάλληλες για συναυλίες μουσικής δωματίου και μικρών συνόλων, αλλά και για συνέδρια, καθώς και Μουσείο Μουσικής. Στο κτίριο αυτό θα λειτουργήσει επίσης η Μουσική Βιβλιοθήκη, ενώ θα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι για τις διοικητικές υπηρεσίες, όπως και ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης οχημάτων.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου του 2000. Στην ιδιαίτερης λαμπρότητας εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, ανάμεσα στους οποίους ο πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ύστερα από τον αγιασμό και τις ομιλίες των επισήμων, ακολούθησε συναυλία προς τιμήν τους. Το πρόγραμμα της συναυλίας στο πρώτο μέρος περιλάμβανε ελληνική παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές, μουσική άλλων βαλκανικών χωρών και νεοελληνική λαϊκή μουσική, ενώ στο δεύτερο μέρος εμφανίστηκε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Emir Saul σε έργα C.Saint-Saens, Μ. Χατζηδάκι και Μ. Καλομοίρη, με σολίστ το Γιάννη Βακαρέλη και τη Σόνια Θεοδωρίδου. Την επόμενη μέρα έδωσε συναυλία η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με σολίστ τη Δόμνα Ευνουχίδου, σε έργα C. W. Gluck, W. A. Mozart και Μ. Χατζηδάκι.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τις τακτικές του εκδηλώσεις το Μάιο του 2000. Η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτιστική, κοινωνική αλλά και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Η δυνατότητα παρουσίασης σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων, διοργάνωσης και φιλοξενίας μεγάλων διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο πολιτισμού και επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και των Βαλκανίων. Θα το καταστήσει σημείο αναφοράς για κάθε ανήσυχο ως προς το πολιτισμικό γίγνεσθαι άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου