Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στον Λιού Σιαομπό το Νομπέλ Ειρήνης

Ο κινέζος αντιφρονών Λιού Σιαομπό είναι ο φετινός νικητής του Νομπέλ Ειρήνης.

Τιμήθηκε για τον μακρόχρονο και ειρηνικό αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Ο 54χρονος Λιού Σιαομπό φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο- ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε..

 το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές. εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών,

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ προκάλεσε τις αντιδράσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Η βράβευση του Λιου Σιαμπό με το Νόμπελ Ειρήνης "αντιβαίνει πλήρως στις αρχές" του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, δήλωσε το κονεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο Λιου Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας καταδικασμένος από το κινεζικό δικαστικό σύστημα επειδή παραβίασε τους κινεζικούς νόμους", σύμφωνα με το υπουργείο.

"Η χορήγηση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σε ένα τέτοιο πρόσωπο αντιβαίνει πλήρως στις αρχές αυτού του βραβείου και αποτελεί μια παρεκτροπή", εκτιμά η κινεζική κυβέρνηση.

Η απόφαση της επιτροπής Νόμπελ "θα βλάψει επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία", προειδοποίησε ακόμη το υπουργείο σε γραπτή απάντησή του σε ερωτήσεις που διατύπωσαν δημοσιογράφοι.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιός θα έρθει στο Όσλο για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης 2010.

"Ποιος θα είναι παρών στην τελετή απονομής του Νόμπελ; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Δεν είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη όταν επιλέγουμε τον νικητή", δήλωσε ο Γιάγκλαντ σε συνέντευξη Τύπου.

"Ζητούμε από τις κινεζικές αρχές να διαβιβάσουν το μήνυμα στον Λιου", διευκρίνισε.

Η σύζυγος του Λιού Σιαομπό δήλωσε "κατενθουσιασμένη" μαθαίνοντας την βράβευσή του με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, και ζήτησε με έμφαση από την κινεζική κυβέρνηση την απελευθέρωσή του.

"Είμαι κατευχαριστημένη, τόσο ενθουσιασμένη, δεν ξέρω τι να πω. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο για την υποστήριξη προς τον Λιού Σιαομπό. Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Νομπέλ, τον Βάτσλαβ Χάβελ, τον Δαλάι Λάμα και όλους όσοι υποστήριξαν τον Λιού Σιαομπό", δήλωσε η Λιού Σιά από τηλεφώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Λιού Σιά, η οποία τελεί υπό την στενή παρακολούθηση των κινεζικών αρχών ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ότι βρίσκεται μαζί με αστυνομικούς οι οποίοι τής είπαν ότι θα την οδηγήσουν στην επαρχία Λιαονίνγκ, στη βορειο-ανατολική Κίνα, όπου βρίσκεται φυλακισμένος ο σύζυγός της, ώστε να του ανακοινώσει την είδηση.

Από την πλευρά του, το Βερολίνο "εύχεται" ν' απελευθερωθεί σύντομα ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό, που τιμήθηκε με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, προκειμένου να παραλάβει προσωπικά το βραβείο".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Γαλλία δια στόματος του γάλλου υπουργού Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε ότι "η Γαλλία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ανησυχία της από την στιγμή της σύλληψής του, και έχει κατ' επανάληψη ζητήσει την απελευθέρωσή του".

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους επικρατέστερους για το φετινό Νομπέλ Ειρήνης ήταν ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ.

Πέρυσι το Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου