Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αρχιτέκτονες χωρίς κοινό;


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εποχή των αρχιτεκτόνων - σταρ δύει. Αν ισχύουν οι προβλέψεις μπορούμε να μιλάμε για την 30ετία 1980 - 2010 κατά την οποία γεννήθηκε, μέστωσε και παρήκμασε το αστικό πρότυπο της ναρκισσιστικής αρχιτεκτονικής με όλες τις προεκτάσεις και τις διαφοροποιήσεις της.


Ενδεικτικά, τα «ελαττωματικά» από τεχνικής απόψεως κτίρια του ΜΙΤ που μελέτησε ο Φρανκ Γκέρι και της λυρικής σκηνής στη Βαλένθια που μελέτησε ο Σαντιάγο Καλατράβα απλώς συμβολίζουν μια γενικευμένη κόπωση.

Είναι δύσκολο να ανακοπεί, και ενδεχομένως, να μην είναι αναγκαίο ή έστω εφικτό, να αποθαρρυνθεί η μανία για τις μεγάλες υπογραφές (με ό,τι αυτές σημαίνουν - γιατί πλέον οι αρχιτέκτονες αυτού του βεληνεκούς υπογράφουν απευθείας με κυβερνήσεις ή με ομίλους υπερ-εθνικής ισχύος), αλλά έχει πλέον καταγραφεί μία τάση αποστασιοποίησης στο κοινωνικό σώμα. Σέβεται κανείς ή και θαυμάζει το ταλέντο ενός Νόρμαν Φόστερ ή μιας Ζάχα Χαντίντ. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα πολυμελή αρχιτεκτονικά γραφεία - γαλέρες που κάνουν από πίσω όλη τη δουλειά. Ούτε να αγνοήσει το γεγονός ότι οι κοινωνικές συνθήκες που ζητούσαν το κτίριο - κράχτη έχουν μάλλον μεταβληθεί. Ακόμη και το μοντέλο του Μπιλμπάο μοιάζει να είναι γερασμένο και εκτός εποχής. Το γέννησε η πρώτη μετα-ψυχροπολεμική λογική με την αγωνία της βίαιης ανατροπής των δεδομένων.


Σήμερα, αρχίζει να αναδύεται και πάλι η ιδέα της κοινωνικής, συνεκτικής αρχιτεκτονικής που ζητάει σε βάθος λύσεις. Είναι η αναστροφή της πυραμίδας. Η εποχή των μέγκα-σταρ αρχιτεκτόνων άρχισε συμβολικά με το Κέντρο Πομπιντού στα τέλη του ​70 ως ρήξη που πολλοί επικρότησαν ως Δούρειο Ιππο μιας αριστερής σκέψης στην πόλη. Ο Μιτεράν έκανε αργότερα τις φαραωνικές του ακροβασίες, αλλά το Παρίσι του δεν αγαπήθηκε. Γέννησε βεβαίως πολλή σκέψη, αλλά ο αντίλογος ήταν πιο ενδιαφέρων. Σήμερα, μοιάζει να γεννιέται η αδιαφορία απέναντι στη λογική του κτιρίου - μαγνήτη ή αντιδραστήρα. Με τη μεταβολή της ανθρωπογεωγραφίας στις δυτικές πόλεις, ο ρόλος των αρχιτεκτόνων - βασιλέων αρχίζει και φθίνει εκ των πραγμάτων.
Tου Nικου Bατοπουλου
Hμερομηνία : 17/11/07
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου