Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Μικρής Δοξιπάρας

Ζεμένα, δεμένα στον ζυγό ή ελεύθερα, με πλήρη εξάρτυση πάντως, κυρίως θηλυκά και πάντως νεαρά, είναι τα άλογα που συνόδευαν μετά θάνατον τους κυρίους τους στη Μικρή Δοξιπάρα του Έβρου. Άλλα ήταν εφεδρικοί ίπποι, γνωστοί από την αρχαιότητα ως «ίπποι παρήοροι ή σειραφόροι» και άλλα πιο δυνατά, θυμίζοντας τα «πιο λευκά κι από το χιόνι» άλογα του βασιλιά των Θρακών Ρήσου, που περιγράφονται από τον Όμηρο.Οι σκελετοί των αλόγων, όπως και ο σκελετός του άλλου πιστού φίλου του ανθρώπου, του σκύλου, παραμένουν προς το παρόν στο χώμα, μαζί με τα κατάλοιπα των πέντε αρχαίων αμαξών που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν θα βρίσκονται όμως εκεί για πάντα.Ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, ο οποίος
επιβλέπει όλα αυτά τα χρόνια την υποδειγματική και εντυπωσιακή ανασκαφή, έχει πολλά σχέδια στο μυαλό του.Πολλά έχουν ήδη εγκριθεί και άλλα θα εξεταστούν σύντομα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο...»

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε προχθές υπέρ της συγκρότησης επιτροπής για την κήρυξη ζωνών προστασίας στην ερχόμενη συνεδρίαση. Σύντομα θα εισαχθεί και η οριστική μελέτη για το επιτόπιο μουσείο, που ολοκληρώνεται.

Ο δρ Τριαντάφυλλος λέει  πως έχει εξασφαλιστεί σε συμφωνία με την Περιφέρεια η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με 5 εκατ. ευρώ. Ποσόν που επιτρέπει τη δημιουργία του μουσείου, το οποίο με λαχτάρα αναμένει η περιοχή. Ο χώρος έχει ολοένα αυξανόμενη επισκεψιμότητα, κάτι σημαντικό για τον Κυπρίνο και τα άλλα μεθοριακά χωριά με τα οποία γειτονεύει. Οι αρχαιολόγοι θα ξαναστήσουν τις άμαξες μέσα στο μουσείο. Κατασκεύασαν εκμαγεία τριών από αυτές που θα μπουν κατά χώραν, ενώ εντός των ημερών αξιολογείται αίτηση στο Ιντερεγκ για την αντιγραφή των άλλων δύο. Σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, όπου έχουν βρεθεί πολλές παρόμοιες ταφές.

Ο ανασκαφέας θα συνεχίσει τις έρευνες στον διπλανό αγρό, όπου υπάρχουν ήδη κινητά ευρήματα, όπως μεταλλικά τμήματα αμαξών. Αν και γνωρίζει από γεωφυσική διασκόπηση ότι δεν υπάρχει τύμβος, ωστόσο πρέπει να ολοκληρώσει την ανασκαφή του χώρου. Όπως λέει ο ίδιος, εξαιτίας ακριβώς της απουσίας τύμβου, η σύγχρονη άροση αναμόχλευσε τα αρχαία, τα οποία βρίσκονταν σε μικρό βάθος.

Οι άμαξες που βρέθηκαν στη Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη ήταν τα οχήματα με τα οποία μεταφέρθηκαν οι νεκροί στον χώρο ταφής. Τα άρματα, οι άμαξες και τα άλογα στις περιπτώσεις αυτές λειτουργούν ως σύμβολα κύρους και πλούτου των ιδιοκτητών τους, σύμφωνα με τον ανασκαφέα. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είχαν βρεθεί μεμονωμένα εξαρτήματα αμαξών μέσα σε τάφους.

2ος αι. μ.Χ.
Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στον δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος.

ΙΠΠΟΠΟΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ
Ο Ομηρος ονομάζει τους Θράκες ιπποπόλους ενώ ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης τους χαρακτηρίζουν φιλίππους. Στην ιπποτρόφο άλλωστε, σύμφωνα με τον Ησίοδο Θράκη, ακόμη και σήμερα ζουν ελεύθερα άλογα, λέει ο Δ. Τριαντάφυλλος. Εδώ γεννήθηκαν οι φοράδες του βασιλιά των Βιστόνων Διομήδη που κατασπάραξαν τον σύντροφο του Ηρακλή, Aβδηρο. Ο ίππος απεικονίστηκε σε νομίσμαφτα των ελληνικών πόλεων των παραλίων της Θράκης, αλλά και στα νομίσματα των Θρακών δυναστών.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (Αγγελική Κώττη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου